Fama actorum of the Catholic Institute january in february 2017

FPPV logo

Januar - februar 2017

Spoštovani!

Najnovejša dogajanja na Fakulteti za pravo in poslovne vede:

 • Za nami je Zajtrk z dekanom FPPV
 • Restaura Steering Committee na ZRC SAZU v Ljubljani
 • Obisk dekana doc. dr. Zorana Vaupota in študentke Teje Štrus na Radiu Ognjišče
 • FPPV na sejmu Informativa 2017
 • Sodelavci FPPV omenjeni v uglednem Forbes Magazine
 • Predavanje prof. dr. Marca Lombardija na FPPV je poželo veliko zanimanja v slovenskih medijih
 • Mag. Pia Valenzuela v Rimu
 • Vabljeni k študiju poslovnih ved na FPPV

Za nami je Zajtrk z dekanom FPPV

Utrinki z zajtrka z dekanom. Predstavili smo se bodočim študentom UNI in MAG programa, ki jih zanima študij na FPPV.

16508464 1934352073257000 5778832107062420694 n 16603148 1934352386590302 2900898157700002424 n

Restaura Steering Committee na ZRC SAZU v Ljubljani

V projektu smo zaključili z obveznostmi prve faze poročanja in zastavili delo za drugo fazo poročanja. V tem obdobju smo postavili okvir dela, oblikovali projektno skupino, oblikovali spletni anketni vprašalnik, povabili k sodelovanju mnoge zavode, institute, javne agencije in predstavnike slovenske Katoliške cerkve.

Zaživel je uradni spletni portal projekta, kjer so zbrane vse pomembnejše informacije glede napredka na projektu. Drugo srečanje projektne skupine (Steering Committee Meeting) je potekalo med 25. in 26. januarjem v Ljubljani pod okriljem ZRC SAZU. Zaradi zamude pri pričetku projekta so nastali nekolikšni zamiki pri izpolnjevanju obveznosti na ravni partnerstva, vendar smo jih v drugem obdobju vmes že nadoknadili. Sedaj delo poteka tekoče in skladno s potrjenimi časovnicami in okvirjem iz prijavnice.

Člani projektne skupine se v okviru dela na projektu povezujemo z relevantnimi inštituti in organizacijami, ki se ukvarjajo z JZP shemami.

image004

Obisk dekana doc. dr. Zorana Vaupota in študentke Teje Štrus na Radiu Ognjišče

Dekan Fakultete za pravo in poslovne vede doc. dr. Zoran Vaupot in študentka Teja Štrus sta odlično predstavila našo fakulteto na Radiu Ognjišče. Dekan je predstavil osnovne konkurenčne prednosti naše fakultete in povabil bodoče študente na informativna dneva, ki bosta organizirana v obliki zajtrka z dekanom, in se pozanimajo o študiju na Fakulteti za pravo in poslovne vede. Vpis za študijsko leto 2017-18 na UNI in MAG programe naše fakultete je že mogoč in sicer vse do konca septembra 2017.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (pogovor se prične ob 16:14:59 in traja približno 15 minut).

FPPV na sejmu Informativa 2017

V petek 27. in soboto 28. januarja smo bili prisotni na 9. Informativi, kjer smo predstavljali našo fakulteto. Za vse, ki nas niste uspeli obiskati in vsi tisti, ki bi radi izvedeli še več informacij o študiju, ste vabljeni da nas kontaktirate. Vpis na FPPV (preko sistema EVŠ) lahko opravite skozi celotno študijsko leto, do konca septembra 2017.

16387278 1916138425078365 7392889655549671106 n

Sodelavci FPPV omenjeni v uglednem Forbes Magazine

Dr. Alejandro A. Chafuen, redni pisec kolumen za ugledno revijo Forbes Magazine je v svojem tokratnem prispevku pisal o Sloveniji, rodni domovini Melanije Trump. Pomembno mesto v njegovem komentarju imajo tudi nekateri trenutni pedagoški sodelavci Fakultete za pravo in poslovne vede, dva nekdanja dekana Fakultete za pravo in poslovne vede in trenutni direktor Katoliškega inštituta in predsednik UO FPPV. Prispevek v izvirniku najdete na tej povezavi.

Predavanje prof. dr. Marca Lombardija na FPPV je poželo veliko zanimanja v slovenskih medijih

V petek, 13.januarja smo na javnem predavanju gostili profesorja Marca Lombardija z Univerze Sacro Cuore iz Milana. Več kot aktualna tema zelo zanimivega predavanja je bila: Nevarnost teroristične grožnje DAESH za ekonomski sistem Evropske unije.

Tako zanimanje medijev za intervjuje, kot udeležencev predavanja za zastavljanje vprašanj, so nas utrdili v prepričanju, da je z organizacijo dogodkov s tako aktualnimi vsebinami smiselno ambiciozno nadaljevati tudi v prihodnosti. Predavanje je poželo veliko zanimanja tudi v slovenskih medijih, intervju z našim gostom dr. Lombardijem pa so objavili tudi v Delu, osrednjem slovenskem dnevnem časopisu in v Slovenskem času, redni prilogi tednika Družina.

IMAG0098-1

Mag. Pia Valenzuela v Rimu

Mag. Pia Valenzuela je obiskala Univerzo v Rimu Pontificia Universita della Santa Croce, kjer bo delala doktorat z naslovom »Aristotle on Social Virtues: Amiability, Truthfulness & Wit. A Comparison with some trends of Positive Psychology«. Poleg tega se je udeležila mednarodne konference The Metaphysics of Nature s prispevkom »The metaphysical bond of natural and human beings: an argument from Aquinas' natural law for justifying environmental ethics«.

pusc picIMG 20170214 114503003

Nagovori sodelavcev FPPV k vpisu Poslovnih ved

Dr. Andrej Naglič, predsednik Upravnega odbora Fakultete za pravo in poslovne vede in direktor Katoliškega inštituta:

»Če bi bil sedaj pred izbiro fakultete in bi me zanimala ekonomija, družboslovje ali humanistika, bi se odločil za FPPV. Mednarodno primerljiv študijski program, tutorski način študija v majhnih skupinah, priložnost za stik s profesorji in podjetniki, vpetost v svetovno razvejano mrežo katoliških univerz, preplet etike in poslovnih ved… to je nekaj izmed mnogih dejstev, ki delajo FPPV unikatno med slovenskimi fakultetami.«

Dr. Žiga Čepar, izredni profesor ekonomije in nosilec predmeta Temelji makro in mikroekonomije na FPPV:

»Star kitajski pregovor pravi:

 • Če načrtuješ za eno leto, posej žito.
 • Če načrtuješ za deset let, posadi drevo.
 • Če načrtuješ za prihodnost, vzgajaj mladino.

Naj bo vaša pot do znanja (na Fakulteti za pravo in poslovne vede) posuta s številnimi zanimivimi izzivi in priložnostmi za osebno rast ter naj učinkovito prispeva k vzgoji kompetentnih, samozavestnih ter pokončnih oseb, ki bodo s svojim znanjem ter vrednotami pomembno sooblikovale lepšo ter boljšo prihodnost zase ter za celotno družbo.«

Dr. Mitja Steinbacher, docent ekonomije in metod v ekonomiji:

»V življenju bodo vzponi in bodo padci. Stara ljudska modrost pravi, da je bolj od padca pomemben način, kako se človek pobere. Na Fakulteti za pravo in poslovne vede se trudimo izobraževati, ne zgolj šolati. Želimo si diplomantov univerzitetnega in magistrskega programa poslovnih ved, ki ne bodo le formalno izšolani, temveč tudi izobraženi v odgovorne, spoštljive in verodostojne ljudi.«

NAPOVEDNIK DOGAJANJA (januar – februar 2016)

 • Knjižnica Katoliškega inštituta v spomin na prof. dr. Ljuba Sirca.
 • Pred odhodom študentov na poslovni teden v Budimpešto.

ZAHVALA DONATORJEM IN PODPORNIKOM:
Zahvaljujemo se vsem donatorjem in podpornikom ustanavljanja Katoliške univerze na Slovenskem z željo, da ostanete z nami tudi vnaprej. Skupaj z Vašo pomočjo lahko postavimo trdno Katoliško univerzo, ki bo poznana kot spoštljiva izobraževalna ustanova najvišje kakovosti po zgledu najboljših katoliških univerz. Pomagate nam lahko z vašim prispevkom neposredno preko spleta, tako da s klikom sledite povezavi na spodnji sliki oziroma tako, da nas neposredno kontaktirate na .