Fama actorum of the Catholic Institute november - december 2016

FPPV logo

November - december 2016

Spoštovani!

Najnovejša dogajanja na Fakulteti za pravo in poslovne vede:

 • Zaključna slovesnost v letu 2016: »S harmonijo med čustvi in razumom do zanosa pri učenju in poučevanju«
 • Projektno delo na FPPV
 • Krepimo mednarodno sodelovanje
 • Res novae: poziv avtorjem k sodelovanju na temo Katoliška Cerkev in premoženje
 • Gostujoča predavanja uglednih strokovnjakov na FPPV
 • FPPV v medijih
 • Aktualno raziskovalno delo na FPPV
 • Nagovori sodelavcev FPPV k vpisu Poslovnih ved
 • Napovednik dogodkov
Zaključna slovesnost v letu 2016: »S harmonijo med čustvi in razumom do zanosa pri učenju in poučevanju«

Sodelavci, študenti in prijatelji naše fakultete smo se v sredo, 21.decembra srečali na predbožičnem druženju. V prvem delu je kolega izr. prof. dr. Drago Bokal predaval na temo "S harmonijo med čustvi in razumom do zanosa pri učenju in poučevanju". Nato pa smo večer nadaljevali ob skromni pogostitvi, pri kateri smo si voščili prijetne Božične praznike in uspehov polno novo leto!

image003
 
Projektno delo na FPPV

Gostovanje v podjetju Alpina

V ponedeljek, 21. novembra je doc. dr. Vaupot, dekan fakultete, s skupino študentov obiskal podjetje Alpina v kraju Žiri. Prijazno sta jih sprejela mag. Iztok Malačič, direktor za prestrukturiranje in korporativno upravljanje ter g. Klemen Tratar iz regionalne prodaje. Predstavila sta skupino Alpina in njihove glavne aktivnosti s ciljem prestrukturiranja, ogledali pa so si tudi proizvodnjo.

image003
 

Na srečanju so se dogovorili za dve projektni nalogi. Študenti 1. in 2. letnika UNI programa so jih odlično pripravili in 10. januarja rezultate tudi predstavili naročnikom v podjetju ALPINA.

Restaura: končano prvo obdobje poročanja

V projektu smo zaključili z obveznostmi prve faze poročanja. V tem obdobju smo postavili okvir dela, oblikovali projektno skupino, oblikovali spletni anketni vprašalnik, povabili k sodelovanju mnoge zavode, institute, javne agencije in predstavnike slovenske Katoliške cerkve.

Skoraj v polnosti je zaživel uradni centralni spletni portal projekta, kjer bodo zbrane vse pomembnejše informacije glede napredka na projektu. Otvoritveno srečanje članov projektne skupine (Steering Committee Meeting) je bilo v poljskem mestu Nowy Dwor Mazowiecki, drugo srečanje pa bo potekalo konec januarja v Ljubljani pod okriljem ZRC SAZU.

image004
 
Krepimo mednarodno sodelovanje

Balassi institut in FPPV: Filozofija vina

17. novembra smo skupaj z Balassi institutom organizirali dogodek o filozofiji vina. Dogodek je bil lepo obiskan, obiskali pa so ga tudi nekateri vidnejši gostje: Edit Szilagyine Batorfi (veleposlanica R Madžarske v Sloveniji), Molnar-Gabor Biborka (direktorica Balassijeva inštituta), dr. Zoran Vaupot (dekan Fakultete za pravo in poslovne vede), zasl. prof. ddr. Anton Stres (zaslužni profesor Univerze v Ljubljani in upokojeni nadškof) in drugi. Večo dogodku.

image005image006
 

Erasmus gostovanje študentov z Madžarske

V petek 18.11.2016 je Fakulteta za pravo in poslovne vede organizirala vinsko pot v Vipavsko dolino. Sprejela sta nas dekanja prof. dr. Branka Mozetič Vodopivec in vodja Centra za raziskove vina, dr. Melita Sternad Lemut z Visoke šole za vinarstvo in vinogradništvo Univerze v Novi Gorici.

image008 image007
 

Dekanja je predstavila visko šolo in študijski program, vodja raziskovalnega centra pa aktualne in bodoče projekte ter laboratorij. Gostje so obiskali čudovit dvorec Lanthieri, kjer potekajo predavanja, raziskovanje in tudi javni ter zasebni dogodki. Po ogledu prostorov visoke šole smo poskusili njihova vina. Nato smo obiskali kmetijo Arkade Cigoj, kjer so nam predstavili vinsko klet in pripravili kosilo ob degustaciji različnih vin. Na koncu pa smo obiskali še posestvo Guerilla, kjer smo prav tako pogledali vinsko klet, spoznali različne sotre trt in poskusili njihova vina.

Vabljeni na Facebook profil k ogledu fotogalerije.

Res novae: poziv avtorjem k sodelovanju na temo Katoliška Cerkev in premoženje

Interdisciplinarna znanstvena revija Res novae, ki jo izdaja Fakulteta za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu, vabi vse zainteresirane avtorje k sodelovanju pri njeni tematski številki, posvečeni odnosu Katoliške Cerkve do premoženja in (zasebne) lastnine. Sodelovanje avtorjev poteka v obliki objave izvirnega ali preglednega znanstvenega članka v slovenskem ali angleškem jeziku.

image009
 
Gostujoča predavanja uglednih strokovnjakov na FPPV

Dr. France Arhar

3. novembra 2016 so študentje Fakultete za pravo in poslovne vede imeli privilegij prisluhniti dr. Francetu Arharju, prvemu guvernerju Banke Slovenije v času po osamosvojitvi. Dr. Arhar je med drugim dobitnik Častnega znaka svobode, najvišjega državnega priznanja v Republiki Sloveniji, ki ga je prejel za zasluge pri vzpostavitvi slovenskega denarnega sistema. Danes je dr. Arhar predsednik Združenja bank Slovenije. Dr. Arhar je gostoval v sklopu predmeta Poslovne finance na povabilo dr. Matjaža Steinbacherja.

image013
 

Simon Sovič

V četrtek, 1. decembra, smo na povabilo doc. dr. Matjaža Steinbacherja pri predmetu Poslovne finance gostili Simona Soviča iz Erste Group, finančnika z več kot 10-letnimi izkušnjami delovanja v investicijskem bančništvu. Gospod Sovič je zbranim predaval o dolžniških vrednostnih papirjih in drugih finančnih instrumentih.

image014
 
FPPV v medijih
 • Sodelavec doc. dr. Mitja Steinbacher v magazinu Časnik:
 • Sodelavec doc. dr. Matjaž Steinbacher v Demokraciji:
  • Iz turbulentnega leta v leto turbulenc (komentar ni prosto dostopen)
Aktualno raziskovalno delo na FPPV

Matjaž Steinbacher. Portfolio Selection as a Multi-period Choice Problem Under Uncertainty: An Interaction-Based Approach V: Dunis, C.L., Middleton, P.W., Karathanasopolous, A., Theofilatos, K.A. (ur.), Artificial Intelligence in Financial Markets: Cutting Edge Applications for Risk Management, Portfolio Optimization and Economics, London: Palgrave Macmillan, 2016, str. 245-284.

image015
 

Asist. mag. Pia Valenzuela je 30. novembra uspešno naredila izpit iz »Licenza specializzata Etica e Antropologia« na Pontificia Universita della Santa Croce v Rimu, kjer bo začela doktorski študij iz Filozofije.

Nagovori sodelavcev FPPV k vpisu Poslovnih ved

Dr. Andrej Naglič, predsednik Upravnega odbora Fakultete za pravo in poslovne vede in direktor Katoliškega inštituta:

»Če bi bil sedaj pred izbiro fakultete in bi me zanimala ekonomija, družboslovje ali humanistika, bi se odločil za FPPV. Mednarodno primerljiv študijski program, tutorski način študija v majhnih skupinah, priložnost za stik s profesorji in podjetniki, vpetost v svetovno razvejano mrežo katoliških univerz, preplet etike in poslovnih ved… to je nekaj izmed mnogih dejstev, ki delajo FPPV unikatno med slovenskimi fakultetami.«

Dr. Žiga Čepar, izredni profesor ekonomije in nosilec predmeta Temelji makro in mikroekonomije na FPPV:

»Star kitajski pregovor pravi:

 • Če načrtuješ za eno leto, posej žito.
 • Če načrtuješ za deset let, posadi drevo.
 • Če načrtuješ za prihodnost, vzgajaj mladino.

Naj bo vaša pot do znanja (na Fakulteti za pravo in poslovne vede) posuta s številnimi zanimivimi izzivi in priložnostmi za osebno rast ter naj učinkovito prispeva k vzgoji kompetentnih, samozavestnih ter pokončnih oseb, ki bodo s svojim znanjem ter vrednotami pomembno sooblikovale lepšo ter boljšo prihodnost zase ter za celotno družbo.«

Dr. Mitja Steinbacher, docent ekonomije in metod v ekonomiji:

»V življenju bodo vzponi in bodo padci. Stara ljudska modrost pravi, da je bolj od padca pomemben način, kako se človek pobere. Na Fakulteti za pravo in poslovne vede se trudimo izobraževati, ne zgolj šolati. Želimo si diplomantov univerzitetnega in magistrskega programa poslovnih ved, ki ne bodo le formalno izšolani, temveč tudi izobraženi v odgovorne, spoštljive in verodostojne ljudi.«

NAPOVEDNIK DOGAJANJA (januar – februar 2016)

 • Javno predavanje v petek 13.1.: Nevarnost teroristične grožnje DAESH za ekonomski sistem Evropske unije.
 • Knjižnica Katoliškega inštituta v spomin na prof. dr. Ljuba Sirca.
 • Pred vpisnim obdobjem 2017-18.
 • Na sejmu Informativa 2017-18.
ZAHVALA DONATORJEM IN PODPORNIKOM:
Zahvaljujemo se vsem donatorjem in podpornikom ustanavljanja Katoliške univerze na Slovenskem z željo, da ostanete z nami tudi vnaprej. Skupaj z Vašo pomočjo lahko postavimo trdno Katoliško univerzo, ki bo poznana kot spoštljiva izobraževalna ustanova najvišje kakovosti po zgledu najboljših katoliških univerz. Pomagate nam lahko z vašim prispevkom neposredno preko spleta, tako da s klikom sledite povezavi na spodnji sliki oziroma tako, da nas neposredno kontaktirate na .