Vaupot, Zoran (Docteur, Republika Francija)

Izr. prof. dr. Vaupot, Zoran (Docteur, Republika Francija)

Predmeti
Kontakt
Šifra raziskovalca38955
BibliografijaSicris
Učenjak
ORCID ID
Zoran Vaupot je doktor znanosti s predmetnega področja management, izredni profesor s področja Poslovne vede in docent za področje Management in trženje ter odnosi z deležniki. Je poslovnež z več kot 30-letnimi, v veliki meri mednarodnimi delovnimi izkušnjami ter raziskovalec za področji management in ekonomija.

Diplomiral je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kasneje na IEDC Bled pridobil naziv Executive MBA, nato na francoski univerzi UPMF (Université Pierre-Mendès-France, Grenoble) opravil diferencialne izpite za priznanje francoskega magisterija in študij zaključil na francoski univerzi  UVSQ (Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines), kjer je doktoriral s področja vloge medkulturne komunikacije kot determinante tujih neposrednih naložb. Je tudi mednarodno certificiran vodilni presojevalec standarda kakovosti ISO 9001, registriran pri IRCA (International Register of Certificated Auditors).

Leta 1991 je dobil priložnost voditi projekt ustanovitve prvega slovenskega podjetja v Franciji po osamosvojitvi Slovenije. Ob zaključku projekta je po imenovanju za direktorja francoskega podjetja v Parizu delal pet let. Po vrnitvi v Slovenijo je od leta 1997 deloval kot poslovni in managerski svetovalec ter krizni manager na številnih slovenskih in mednarodnih projektih, v zadnjem obdobju največ na področjih managementa sprememb, strateške in operativne podpore podjetjem pri internacionalizaciji poslovanja (tuje naložbe, izvoz, uvoz), optimizaciji organizacije, managementa poslovnih procesov ter razvoja človeških virov.

Pomladi 2016 je vstopil v akademski svet in začel kot visokošolski učitelj sodelovati s takratno Fakulteto za poslovne vede (danes Fakulteto za pravo in poslovne vede), z julijem 2016 pa je prevzel tudi funkcijo njenega dekana, ki jo je opravljal do julija 2021.

Junija 2021 je bil izvoljen za profesorja v doktorskem programu "Izzivi družbenih in humanističnih znanosti v družbi XXI. stoletja", ki deluje v okviru doktorske šole španske univerze UCV iz Valencije. Od jeseni 2021 dalje je prav v okvire te fakultete tudi mentor doktorskega projekta fakultetnega kolega, mag. Iztoka Malačiča.

Vabljeni, da preberete oz. poslušate nekatere njegove javne nastope v zadnjih letih: intervju za revijo Demokracijaintervju za Slovenski čas, intervju za Reporter, intervju za Časnik (1.del, 2.del), prispevek na portalu domovina.je, njegov nastop na posvetu z naslovom Od monopola do konkurence (potekal v Državnem svetu Republike Slovenije), intervju na radiu Ognjiščeprispevek na portalu casnik.siintervju v oddaji DIALOGOS, nastop na posvetu Dostopen in vzdržen javni zdravstveni sistem do 2030-vidik pacienta (potekal v Državnem svetu Republike Slovenije), prispevek v časniku DELO, intervju na portalu domovina.je (1.del, 2.del) in intervju v reviji Domovina

Njegovo vodilo pri delu je znana misel Immanuela Kanta:
Izkušnje brez teorije so slepe, teorija brez izkušenj pa je le intelektualna igra.
img_4877_modifiee.jpg