Zupančič, Boštjan

Prof. dr. Zupančič, Boštjan

Predmeti
Boštjan-Marija Zupančič je leta 1980 doktoriral na pravni fakulteti harvardske univerze, pred tem je tam magistriral. Postdiplomske študije je opravil na Univerzah v Zagrebu in Montrealu. Leta 1985 je v ZDA, kjer je deset let na raznih fakultetah predaval, bil habilitiran za rednega profesorja (full professor of law) in kasneje tudi na pravni fakulteti v Ljubljani za profesorja pravne filozofije, materialnega in procesnega kazenskega prava. En mandat je bil prorektor ljubljanske univerze.
1993 je bil izvoljen za ustavnega sodnika, od l. 1998 pa do l. 2016 je služboval kot sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, štiri leta kot predsednik Tretjega Senata. V tem času je bil pridruženi profesor (professeur associé) na Science Po v Parizu. Predavanja je sicer imel v večini evropskih držav od Združenega kraljestva do Ukrajine, in od Kitajske do Papue-Nove Gvineje itd.
Njegova dela, tudi literarna, so dostopna na URL https://www.bostjanmzupancic.com/home Zadnja knjiga z naslovom “Evropsko sodišče za človekove pravice: Retrospektiva” (1998-2016) je izšla v francoskem, angleškem jeziku in slovenskem jeziku.
zupancic.jpg