Znanstveni posvet o idejnem snovanju samostojne Slovenije

Znanstveni posvet o idejnem snovanju samostojne Slovenije

Znanstveni posvet z naslovom Misel o samostojni in neodvisni Sloveniji med slovensko emigracijo nam skozi prizmo narodno političnih programov v zamejstvu in po svetu odstira smernice razvoja slovenske državnosti, ki so se po koncu druge svetovne vojne pojavile med izseljenci. Prikazuje vzporednice in razhajanja nastajajočih programov in medsebojne vplive ter odmeve v matični domovini.

Organizator znanstvenega posveta je Študijski center za narodno spravo v sodelovanju s Slovensko matico. Na posvetu nastopata tudi sodelavca Fakultete za pravo in poslovne vede oziroma Katoliškega inštituta dr. Andrej Fink in dr. Simon Malmenvall. Njuna prispevka se vsebinsko pokrivata s projektom digitalizacije izbranega dela arhivskega gradiva Studia slovenica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo RS. Izvedbo posveta je podprl Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Posvet poteka v sredo, 15. 6. od 9:00 do 12:45 v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani. Program s povzetki znanstvenega posveta je dostopen TUKAJ.

Nazaj