❗[AD FONTES]: Evropska integracija in njena širitev v luči geopolitičnih izzivov

❗[AD FONTES]: Evropska integracija in njena širitev v luči geopolitičnih izzivov

Z velikim veseljem napovedujemo nadaljevanje uspešnih dogodkov AD FONTES, ki so v iztekajočem se letu navdušili številne obiskovalce. Vabimo vas, da se nam pridružite in se prepustite intelektualni misli ter živahni debati z vrhunskim gostom.
Drugi dogodek v tem študijskem letu oziroma v letošnjem ciklu AD FONTES vas bo popeljal v središče razprav o prihodnosti Evropske unije po tem, ko je Vrh Evropske unije decembra letos podprl začetek pristopnih pogajanj za Ukrajino in Moldavijo ter pogojno za Bosno in Hercegovino. Tokratni AD FONTES bo obravnaval aktualne vidike evropske integracije in njene širitev v luči geopolitičnih izzivov. Omenjene tri države so se namreč s tem pridružile več drugim državam, ki so v ta pogajanja vstopila že pred tem. Kaj pomeni začetek pristopnih pogajanj za EU in kaj za države, ki so v tem procesu? S kakšnimi izzivi se sooča Evropska unija in s kakšnimi države, ki so v pogajalskem procesu?
Vabljeni, da se nam pridružite in skupaj z gostom izmenjate mnenja in izkušnje. Potrdi svojo udeležbo s klikom na PRIDEM!
Se vidimo v ponedeljek, 8 januarja 2024 ob 16. uri v Veliki predavalnici FPE (vhod Družina, 3. nadstropje) na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Kdo bo naš gost?

DR. IGOR SENČAR
Veleposlanik dr. Igor Senčar je docent za področje Mednarodni politični, ekonomski in poslovni odnosi ter diplomat v rangu veleposlanik I na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. Doktoriral je na Fakulteti za državne in evropske študije Nove univerze, kjer je sedaj tudi predavatelj. Bil je državni sekretar za koordinacijo mednarodnih in EU zadeve v Kabinetu predsednika vlade (2020-2022), pa tudi državni sekretar (2012-2014) in generalni direktor za evropske zadeve in politično bilateralo (2010-2012), oboje na Ministrstvu za zunanje zadeve (2010-2012).Bil je veleposlanik, stalni predstavnik Slovenije pri EU (2005-2010) in v prvi polovici leta 2008 v času predsedstva Slovenije Evropskemu svetu in Svetu EU tudi predsedujoči Odboru stalnih predstavnikov. Za svoje delo na diplomatskem področju je leta 2015 prejel odlikovanje  viteza reda legije časti Francoske Republike. Dejaven je bil tudi na publicističnem področju. Objavljal je v revijah Tretji dan in Celovški zvon, kasneje pa v slovenskem času.
 
Dogodek bo moderirala doc. dr. Simona Drenik Bavdek, docentka za ustavno in mednarodno pravo na Fakulteti za pravo in ekonomijo Katoliškega inštituta.

Kje Ad fontes ali k (iz)virom?

Serija pogovornih dogodkov na FPPV, kjer mladim in starim ponudimo možnost poslušati izvire znanja, argumentiranih komentarjev in poglobljenih analiz v obliki prepoznavnih gostov ter strokovnih komentatorjev ter priložnost, da ob izviru razvijajo svoje misli, poglede ter rastejo v argumentaciji svoji stališč.
 

Nazaj