Božično in novoletno voščilo našega rektorja

Božično in novoletno voščilo našega rektorja

Vsako obdobje krize pomete z nebistveno navlako, ki se nam nabere v naših življenjskih navadah in še posebej razvadah, ki so se nam prilepile v obdobju blagostanja in potratnosti. Trenutki krize zahtevajo od nas modrost, da znamo potegniti črto ločnico med bistvenim in nebistvenim v življenju, med potrebnim in odvečnim, med tistim, česar ni mogoče, in tistim, kar se da zlahka pogrešati. Če tega ne znamo narediti, smo podobni razvajenim otrokom, ki tudi brez ničvredne igrače ne morejo shajati. Če pa vzamemo čas krize za priložnost, da se znebimo nepotrebnih obtežil, smo kakor nekdanji mornarji, ki so v viharju metali z ladje vse, kar so lahko pogrešali, da se ne bi skupaj z nepotrebnim tovorom potopili tudi sami.

Ko bomo letos v kriznih razmerah postavljali jaslice, ki so ena sama učna ura skromnosti, nas bo njihovo sporočilo še bolj nagovarjalo. Ni najpomembnejše v življenju, kaj si lahko privoščimo, ampak to, da lahko izpolnimo svojo dolžnost. Ta pa je vedno po meri naših zmožnosti.

V kriznem času in zunaj njega so tudi naše možnosti na Katoliškem inštitutu omejene z okoliščinami, v katerih delujemo. A s predanostjo in požrtvovalnostjo se tudi v skromnih razmerah da narediti veliko. To je naša dosedanja izkušnja. Zato nas optimizem, dobra volja in pogum tudi v času krize niso in ne bodo zapustili ne glede na to, kako dolgo se bo vlekla. Mi bomo z enakim žarom in iznajdljivostjo delali naprej in dosegali uspehe, kakor smo jih do sedaj. Navajeni smo delati in uspevati v neugodnih okoliščinah.

Ocenili so nas, da smo »butična univerza«, kar je zvenelo kot priznanje vsega tistega, kar to pomeni: dimenzije po človeški meri, osebni odnosi, visoka individualna odgovornost in velika prilagodljivost razmeram, ki se v našem času zelo hitro spreminjajo. Gradimo na ljudeh, na posameznikih in ne na sistemih. Zato, da bi se pri nas vsakdo čim bolj počutil kot človek in se naučil tudi z drugimi, predvsem pa s sodelavci, ravnati kot z ljudmi, enkratnimi nosilci dostojanstva in neskončne vrednosti. Božični čas je posebno blagoslovljeni čas teh vrednot, saj jih betlehemsko dete, njegova starša in vsi, ki so ga prišli pozdravit, utelešajo in oznanjajo na tako zgovoren način, da je to preoblikovalo zgodovino človeštva, naše civilizacije pa še prav posebej. To so za nas vrednote, ki niso dragocene samo za te praznične dni, ampak jim hočemo ostati zvesti vse dni v letu, tudi v tem novem 2021, ki je pred nami.

Lepo praznujte Božič, njegovo sporočilo in blagoslov pa naj vas vodita in spremljata vse novo leto!

prof. dr. Anton Stres
rektor Katoliškega inštituta
 

Nazaj