Z ERASMUS izmenjave v Valenciji se je vrnil naš študent Justin

Z ERASMUS izmenjave v Valenciji se je vrnil naš študent Justin

Od septembra do januarja sem študiral na Universidad de Catolica Valencia v Španiji. Tam sem preživel en semester, skupaj z mnogimi drugimi študenti z celega sveta. Učili in pogovarjali smo se angleščini, v jeziku ki smo ga vsi znali, nekateri bolj kot drugi, in smo se skupaj tudi učili španske kulture in jezika.
 
Na spletni strani naše fakultete je veliko univerz v Evropi, s katerimi sodelujemo in je možno iti študirati za semester ali dva. Za fakulteto v Valenciji sem se odločil iz več razlogov, zagotovo me španska kultura zanima še bolj zdaj, kot pa me je preden sem bil izmenjavi. Zdaj lahko z veseljem rečem, da znam govoriti špansko! Vsaj malo.
 
Lahko bi se odločil za celo leto v Španiji, pa sem se odločil za le en semester. Mislim, da je bila to dobra izbira, proti koncu sem začel malo pogrešati svojo družino in stare prijatelje. Pa čeprav sem imel mnogo novih. Pridobil sem mnogo izjemnih izkušenj in prijateljev, in tudi novih spretnosti.
 
Iti na izmenjavo v drugo državo ni najlažja stvar, tudi pa ni zelo težka. Birokracije je žal veliko, ampak koordinatorka veliko pomaga s tem.
 
Vseeno pa je par pomembnih stvari, ki jih je treba sam narediti. Najprej si moraš najti fakulteto v drugi državi. To je ena najbolj pomembnih odločitev, ni pa zelo težko.Potem si moraš najti stanovanje. Predlagam čim bolj poceni, da bo ostalo dovolj denarja za druge stvari. Največji izziv je pa finančni. Vsaj zame je bil. Štipendija od Evrope ni niti približno dovolj, da se z veseljem spraviš skozi izmenjavo.
 
Preden sem šel v Španijo, sem mislil, naivno, da bodo ljudje znali angleško. Vsaj mladi. Vsi mladi znajo vsaj malo angleško, ne? Ne. približno eden od stotih Špancev bo znal reči “Hello”. Predlagam uporabo aplikacije “Duolingo”, pred izmenjavo. Se pa hitro navadiš in se naučiš jezik, ko si tam popolnoma obkrožen z njim.
 
Pričakoval sem dogodivščino. Dobil sem jih mnogo. Na izmenjavi ni treba ostati v istem mestu ves čas. Vsak vikend se lahko znajdeš v drugem mestu, če imaš voljo do tega. V ta namen je “Ryanair” izjemno dobra izbira (za Španijo). Letalske karte lahko najdeš od 5 evrov naprej. Bolj realistična cena je pa 15.
 
Z izmenjavo sem izjemno zadovoljen! Zelo sem vesel tudi, da študiram ne Fakulteti za pravo in poslovne vede, brez katere ne bi mogel iti na to avanturo.
 
Čisto vsakemu bi priporočal, naj gre na izmenjavo v  tujino vsaj enkrat v življenju. Ti dogodki so prav zagotovo “highlight” mojega življenja!

Nazaj