Vrabec, Helena

Dr. Vrabec, Helena

Predmeti
Kontakt
Dr. Helena U. Vrabec je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani, magistrirala na Univerzi Tilburg (Nizozemska) in doktorirala s področja prava varstva podatkov na Univerzi Leiden (Nizozemska). V sklopu doktorskega študija je leto dni delovala v skupini prof. dr. Jacka Balkina (Information Society Project) na Pravni fakulteti Univerze Yale (ZDA).
 
Pred selitvijo v ZDA je bila tri leta zaposlena kot doktorska raziskovalka in predavateljica na Univerzi Leiden. V tem času je med drugim svetovala Evropski Komisiji kot zunanja strokovnjakinja za etiko in varstvo podatkov. Pred tem je bila zaposlena kot svetovalka za zasebnost v podjetju EY v Amsterdamu, kjer je sodelovala z vodilnimi globalnimi podjetji pri implementaciji projektov s področja varstva podatkov in informacijske zasebnosti.
 
Dr. Vrabec je pogosta govorka na mednarodnih konferencah, gostujoča predavateljica na evropskih univerzah in redno objavlja v priznanih mednarodnih revijah. Je avtorica, soavtorica ali sodelavka pri več kot petdeset prispevkih s področja varstva podatkov, velikega podatkovja in prava EU. Je tudi prejemnica več akademskih nagrad, med drugim Fulbright in Meijers.
 
Dr. Vrabec je trenutno zaposlena v pravnem oddelku podjetja Palantir Technologies v New Yorku, kjer se osredotoča na področje varstva osebnih podatkov in prava informacijskih tehnologij.