Predstavljamo naše nove sodelavce: prof. dr. Andrej Fink

Predstavljamo naše nove sodelavce: prof. dr. Andrej Fink

Kako bi se v enem stavku predstavili nekomu, ki vas osebno ne pozna in si je o vas morda ustvaril mnenje zgolj na osnovi v medijih ustvarjene podobe?

Sem v tujini rojeni Slovenec, ki sem vse svoje življenje deloval v akademskem krogu na dveh univerzah (ena državna, druga zasebna) in sem se sedaj "vrnil" v Slovenijo, da pripomorem k njenemu demokratičnemu in posebej akademskemu razvoju.

Kako drugačna od obstoječe, v primerjavi z državami razvitega sveta, bi po vašem mnenju morala biti vloga slovenskih zasebnih fakultet v celotnem sistemu visokega šolstva?

Glavna vloga zasebnih fakultet v Sloveniji danes bi morala biti ta, da odpirajo miselni prostor čim večjemu pretoku idej. Polpretekla doba še vedno preveč pogojuje celoten sistem visokega šolstva, pa naj se tega zavedamo ali ne. Zasebne fakultete lahko »čistijo« ozračje in zato morajo vnašati kakovostno razliko za doseganje potrebnih sprememb.

Katere so glavne ovire, zaradi katerih dejanska vloga zasebnih fakultet v Sloveniji ni takšna, kot bi si jo želeli?

Ovire izhajajo iz prej povedanega. Po eni strani pogojenost iz preteklosti, ob kateri nekateri menijo, da je dosedanji polstoletni sistem neizpodbiten. Zato tudi zavirajo nujne spremembe. Po drugi pa mnenje ostalih, da miselnega prostora ni treba odpirati in da zato v to odpiranje ni vredno vlagati naporov. 

Zakaj ste se odločili za sodelovanje s Fakulteto za poslovne vede, ki deluje v okviru Katoliškega inštituta?

Iz prejšnjih izhaja tudi ta odgovor. Ker sem prepričan, da se Slovenija neustavljivo pluralizira, verjamem, da se to dogaja in se bo še tudi preko te fakultete, ki deluje v okviru Katoliškega inštituta. Duh je tisti, ki oživlja.

Več o prof. Finku si lahko preberete na tej povezavi: http://www.katoliski-institut.si/o-fakulteti/pedagoski-sodelavci/fink-andrej

Nazaj