Gaiser, Laris

izr. prof. dr. Gaiser, Laris

Predmeti Gospodarska obveščevalna dejavnost, Geopolitika in geoekonomija
Kontakt
Laris Gaiser je geopolitični ekonomist, manager, gospodarski in politični svetovalec ter kolumnist za različne evropske medije.

Po obdobju študija na Anglia Ruskin University v Cambridgeu (ZK) je diplomiral na pravni fakulteti Univerze v Veroni, magistriral v diplomaciji in mednarodnih odnosih na Inštitutu za Mednarodno Politiko (ISPI) v Milanu in leta 2005 opravil specializacijo na področju kriznega managementa v humanitarnih krizah na United Nation Staff Collegu v Torinu.

Kot Senior Fellow inštituta za preučevanje globalnih vprašanj (GLOBIS) od leta 2008 predava mednarodne odnose na Univerzi v Georgiji (ZDA), je visiting lecturer dunajske Diplomatske Akademije na področju geopolitike in predavatelj geoekonomije na Univerzi v Firencah. V Sloveniji redno sodeluje tudi  s Fakulteto za državne in evropske študije.

Med leti 2012 in 2014 je bil podpredsednik in vršilec dolžnosti predsednika Evro-Sredozemske Univerze - EMUNI v Portorožu. Bil je tudi član strateškega sveta ministra za zunanje zadeve od 2012 do 2014.Od leta 2015 je član skupine ITSTIME (Italian Team for Security, Terroristic issues and Managing Emergencies), odgovoren za gospodarska obveščevalna vprašanja na Katoliški Univerzi Svetega Srca v Milanu.
 
Od leta 2004 je bil strateški svetovalec različnih vlad in organizacij. Kot predsednik oz. član upravnih odborov je vodil številna tuja podjetja.
 
Za domače in tuje tiskane medije redno piše kolumne o aktualnih družbenih in političnih temah.

V letu 2012 je prevzel vodenje Slovenskega panevropskega gibanja od prof. Franceta Bučarja.
laris_03.jpg